Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΟΥΝΙΑΣ (1922-1949)

Γεννήθηκε στη Ζώνη Αρκαδίας το 1922 και μεγάλωσε στα Λαγκάδια, οπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως ιερέας. Ηταν η προσωποίηση της λεβεντιάς, και του αγωνιστικού ήθους. Τέλειωσε το Λύκειο το 1921. Απο τις γραμμες της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ αγωνιστηκε κατα των κατακτητων και των συνεργατων τους. Το καλοκαιρι του ενταχθηκε στον ΕΛΑΣ, στο 11ο Συνταγμα ως πολιτικος επίτροπος Λόχου .
Μετά τη Συμφωνία της Βαρκιζας, μετα την συμφωνια της Βάρκιζας καταδιωχθηκε για την αντιστασιακή του δράση στην περιοδο της Κατοχής και αναγκαστικα κατεφυγε , στο Μαίναλο στην Ομάδα Καταδιωκόμενων Αγωνιστών(ΟΔΗΚΑ) μαζι με τούς Πέρδικα,Παναγόπουλο ,Λαδά, κ.α.
Το 1946 αρρώστησε βαριά, απο τις στερήσεις και τις κακουχίες και παράνομα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με φροντίδα της Νομαρχιακης Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, και νοσηλευτηκε σε νοσοκομείο. Μετά την αποθεραπεία του επανήλθε στο Μαιναλο και συνέχισε τον αγώνα μεσα απο τις γραμμές του Δ.Σ.Ε, ως πολιτικος επιτροπος λόχου, διοικητης διμοιριας και τέλος διοικητης λόχου της 55ης Ταχιαρχιας του Δ.Σ.Π.
Διακρίθηκε στη μάχη των Καλαβρύτων,όταν εξουδετέρωσε σε λιγότερο απο μιση ώρα το φυλάκιο της "Αγ.Αικατερίνης" και προήχθει επ' ανδραγαθία στο βαθμό του Λοχαγού Πεζικού με το απο 24/04/48 Διάταγμα της Προσωρινης Δημοκρατικης Κυβερνησης. Σκοτωθηκε στη μαχη του Αι-Βασιλη, στο Παρνωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου