Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ιωάννης Σταμ. Μουρούτσος ή Σταματόγιαννης

Γεννήθηκε το 1915 στον Τσερβίκο, συνοικισμό των Λαγκαδίων. Ήταν μεγάλοκτηνοτρόφος και κατά περίπτωση ασχολούνταν και με το εμπόριο. Απέκτησε 3 παιδιά, το Σταμάτη, το Βασίλη και το Μιχάλη. Ήταν άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό, αλλά και με ευρείς ορίζοντες. Κατά την Εθνική Αντίσταση οργανώθηκε στο ΕΑΜ και εβοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα. Μετά τη Βάρκιζα εκλήθη να υπηρετήσει στον κυβερνητικό στρατό. Λόγω όμως της αντιστασιακής του δράσης κρίθηκε ακατάλληλος και του δόθηκε φύλλο πορείας. ‘Όταν εκλήθη για δεύτερη φορά το 1947 δεν προσήλθε στο στρατό. Προσεχώρησε στο Δ.Σ.Ε και κατατάχθηκε στο Αρχηγείο Μαινάλου. Είχε διπλή ιδιότητα, του μαχητή και του υπευθύνου της Επιμελητείας, καθώς και του Κέντρου Πληροφοριών. Στο σπίτι του, που ήταν και μια σπουδαία «γιάφκα», φιλεξενήθηκαν όλα τα στελέχη του Αρχηγείου Μαινάλου, αλλά και πολλοί μαχητές και μαχήτριες.
Όταν άρχισαν οι επιχειρήσεις της 9ης Μεραρχίας στην Πελοπόννησο, η γυναίακα του κλείσθηκε στο στρατόπεδο της Πάτρας, ο στρατός επυρπόλησε τα 2 σπίτια του και οι χίτες ερήμαξαν το βιός του. Στις 24 Ιουλίου του 1949 ελισσόμενος στην περιοχή του Περδικονερίου (Κατσουλιάς) και επειδή δεν ημπορούσε να βαδίσει λόγω του ότι είχε στραμπουλίξει το πόδι του, παρεκάλεσε κάποιον γνωστό να τον μεταφέρει με το υποζύγιό του ή στο χωριό, ή στα Τρόπαια να παραδοθεί στις αρχές. Εκείνος ειδοποίησε τους Χίτες και πιθανόν κάποιον χωροφύλακα, οι οποίοι όταν έφτασαν στη θέση όπου ευρισκόταν ο Μουρούτσος, αμέσως τον εκτέλεσαν. Ακολούθως ο Ευστάθιος Τσιρίμπας, χίτης από το Μπολιάρη, του έκοψε το κεφάλι με μαχαίρι. Το ακέφαλο σώμα του παραχώθηκε από κάποιον φίλο του έξω απ’ το χωριό. Το κεφάλι εκτέθηκε σε ένα δένδρο της πλατείας των Λαγκαδίων προς ικανοποίηση των αιμοβόρων ενστίκτων των εγκληματικών στοιχείων και χιτομάυδων και προς τρομοκράτηση των δημοκρατικών πολιτών.
Η οικογένεια του Ιω. Μουρούτσου, ύστερα και από τη δέσμευση της περιουσίας του το 1947, εγνώρισε τη δίκη της Οδύσσεια. Όμως κρατήθηκε όρθια ενάντια στη θύελλα, όπως όλες οι οικογένειες των μεγάλων αγωνιστών της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου