Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΒΑΡΩΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Το 1205 ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης κατέλαβε την Πάτρα και κατέστησε την περιοχή αλεμανική βαρωνεία —μία από τις συνολικά δώδεκα της Πελοπονήσου—, η οποία έγινε γνωστή ως Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Εκείνο το έτος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος o Άντελμος, που ήταν προηγουμένως μοναχός στη Μονή του Κλουνύ (Cluny), στο ναό του Αγ. Ανδρέα Πατρών από Φράγκους κληρικούς. Εντούτοις, ο πάπας Ιννοκέντιος Γ' αναγνώρισε την εκλογή του μόλις το 1207 αναγκάζοντας τον μάλιστα να δεχτεί κληρικούς και παραχωρώντας τους εκτάσεις για την ίδρυση μονών.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα Αρχιεπισκόπου απάλλαξε όλους τους Έλληνες ιερείς και μοναχούς από φόρους, και έδωσε τιμάρια στα τρία ιπποτικά τάγματα, του Αγίου Ιωάννη, των Ναιτών, και των Τευτόνων. Υποχρέωσε όλους τους πολίτες κάθε χρόνο να αναλαμβάνουν τετράμηνη στρατιωτική θητεία, τετράμηνη υπηρεσία στην φρουρά και τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες όφειλαν να είναι σε ετοιμότητα.

Κατά τη θητεία του αντιμετώπισε το πρόβλημα άρνησης των Ορθόδοξων ιερέων να αντικαταστήσουν άλλους ιερείς ή επισκόπους που πέθαναν λόγω δόγματος και γιατί δεν υπήρχε ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος. Ο Άντελμος συγκρούστηκε σε όλη την θητεία του με τους Βιλλεαρδουίνους ηγεμόνες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, από τους οποίους μάλιστα φυλακίστηκε, κακοποιήθηκε, του έκοψαν την μύτη και γκρέμισαν πολλούς ναούς και το αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Ο Άντελμος εξέδωσε ανάθεμα και αφορισμό κατά του Γοδεφρείνου αλλά δεν το επικύρωσε ο Πάπας Ιννοκέντιος. Ήταν πολύ φτωχός γι' αυτό ο πάπας υποχρέωσε τους υπόλοιπους λατίνους ιερείς που ήταν στην Ελλάδα να πληρώσουν τα χρέη του. Πέθανε πολύ πλούσιος το 1243, αφήνοντας την αρχιεπισκοπή με πολλά έσοδα και πλούτο.

Στις 5 Μαρτίου 1231 φυγάδεψε[1] απο την Πάτρα προς τη Δύση πολλά ιερά κειμήλια ανάμεσα τους και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης, όπου βρισκόταν και στον ομώνυμο ναό στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας, κάνοντάς το δώρο στο μοναστήρι του Hautecombe στην Σαβοΐα της Ιταλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002 και φυλάσσεται σήμερα στον Ναό της Αγίας Ειρήνης στον Ριγανόκαμπο, χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου