Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τιμή στον «Πέρδικα» και την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στον «Πέρδικα» και την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ
Σε μια λιτή εκδήλωση ψηλά στο Μαίναλο έγιναν, το Σάββατο, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για
τον Δημήτρη Γιαννακούρα
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο αδερφός του «Πέρδικα», Ηλίας Γιαννακούρας (αριστερά στη φωτ.)
Τον Δημήτρη Γιαννακούρα, γνωστό με το όνομα «Πέρδικας», ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και διοικητή του Αρχηγείου Μαινάλου, τίμησαν η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς, η Τομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ, το απόγευμα του Σαββάτου. Στο πρόσωπο του «Πέρδικα», οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν συνολικά τον αγώνα του ΔΣΕ και φυσικά τους μαχητές και τις μαχήτριες της 3ης Μεραρχίας, που έδρασε στην περιοχή της Πελοποννήσου.Στη μαζική εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του Κόμματος.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που στήθηκε πάνω από το χωριό Λυκόχια, στο σημείο που «έπεσε» ο «Πέρδικας», στις 16 Αυγούστου του 1949, μετά από ενέδρα της χωροφυλακής, έκανε ο αδερφός του, Ηλίας Γιαννακούρας, ο μόνος από τα αδέρφια του «Πέρδικα» που επέζησε. Τραβώντας το κόκκινο πανί, αποκάλυψε εκτός από τη λεβέντικη μορφή του «Πέρδικα» και το όπλο του, καθώς στο χώρο εκτέθηκε το υποπολυβόλο που ο Ηλίας Γιαννακούρας πήρε λάφυρο από τους Γερμανούς και έδωσε στον αδερφό του. Λίγο νωρίτερα, είχαν φτάσει στο χώρο με προσυγκέντρωση οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις από όλη την Πελοπόννησο, με συνθήματα για τον ΔΣΕ και το ΚΚΕ.
Η εκδήλωση έγινε ψηλά στο Μαίναλο, στο σημείο όπου «έπεσε» ο «Πέρδικας»
Το βιογραφικό του «Πέρδικα» διάβασε ο Ακης Αναστασόπουλος, Γραμματέας της ΚΟ Μεγαλόπολης, ενώ η Παναγιώτα Πανούση, μέλος της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, παρουσίασε τη διάρθρωση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Την ώρα που τα ονόματα διαβάζονταν ένα ένα, η πλαγιά του βουνού «βροντούσε» ξανά προς τιμήν όλων όσοι έθεσαν το όπλο και τη ζωή τους στην υπηρεσία του λαού, πιστοί στον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ.«Ο "Πέρδικας" δεν είναι καθόλου περισσότερο δικός μου απ' ό,τι είναι και δικός σας, δεν είναι καθόλου περισσότερο δικός μας απ' ό,τι είναι κάθε ανθρώπου που τρέμει από οργή για κάθε αδικία που συμβαίνει στον κόσμο», τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης η εγγονή του Ηλία Γιαννακούρα Χαρίκλεια Μάντη.«Αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον, κληρονόμοι του "Πέρδικα" και κληροδότες των δικών μας αγώνων. Μια υπόσχεση οφείλουμε να δώσουμε όλοι μας σήμερα εδώ πέρα. Την υπόσχεση ότι στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές. Την υπόσχεση ότι θα χτίσουμε ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων μας, θα χτίσουμε έναν κόσμο στο μπόι των ανθρώπων», ανέφερε.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πουλοκέφαλος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Δήμου Μεγαλόπολης. Λουλούδια κατέθεσε, εκ μέρους της οικογένειας του «Πέρδικα», ο εγγονός του Ηλία Γιαννακούρα, που έχει και το όνομά του.
Πριν την εκδήλωση, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ επισκέφτηκαν την περιοχή «Αλώνια» και το σημείο όπου στήθηκε η ενέδρα της χωροφυλακής που παγίδευσε τον «Πέρδικα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού Λυκόχια, όπου ακούστηκαν λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου