Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Τίμησαν τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Μανώλη Σταθάκη.







Αποτέλεσμα εικόνας για Μανωλης σταθακης 1949

Μανώλης Σταθάκης

 
ΚΚΕ Εκδήλωση
Τον διοικητή λόχου του ΕΛΑΣ Μανώλη Σταθάκη τίμησε σήμερα  στους Μολάους η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με μια λιτή εκδήλωση στη θέση Γκαγκανιά. Στο σημείο αυτό, στις 27/4/1944 εξοντώθηκε ο στρατηγός των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Φ. Κρεζ, ύστερα από μάχη με λόχο του ΕΛΑΣ, υπό τη διοίκηση του Μανώλη Σταθάκη.
Στην ηρωική αυτή μάχη, στους ΕΛΑΣίτες και στον επικεφαλής τους είναι αφιερωμένο το μνημείο που έστησε η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε ο ΓΓ της ΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκε στην εκδήλωση, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Λακωνία, που ξεκίνησε σήμερα. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ (δείτε εδώ) είπε μεταξύ άλλων: «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή σήμερα, εδώ τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, σ’ αυτόν εδώ τον ηρωικό τόπο, που έδωσαν τη ζωή τους δεκάδες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Σταθάκη. Και βεβαίως μέσα απ’ αυτό το μνημείο και με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, τιμάμε τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές κομμουνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους και στη λακωνική γη και σε όλη την Ελλάδα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, για να ζούμε εμείς καλύτερα, για να ζουν καλύτερα τα παιδιά μας». 
Μεταξύ των παρευρισκόμενων στη εκδήλωση, ήταν τα αδέρφια του Μ. Σταθάκη, Γιώργος και Μαρία, ανίψια του, άλλοι αγωνιστές της περιόδου εκείνης και απόγονοί τους.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, Β. Βρουλίτης, και μίλησε ο Ν. Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με συνθήματα όπως «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος.
Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου Γ. Καραγιάννης, εκ μέρους της οικογένειας του Μ. Σταθάκη τα ανίψια του Σπύρος και Λάζαρος, ενώ από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Χρ. Κουτσοβασίλης.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Σταθάκης

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ν. Γόντικας σημείωσε ότι αποτελεί τιμή για το Κόμμα η παρουσία εκεί της αδελφής του Μανώλη Σταθάκη, Μαρίας, του αδελφού του Γιώργη καθώς και δεκάδων συγγενών και απογόνων των αγωνιστών εκείνης της περιόδου.
Αναφέροντας στοιχεία από το βιογραφικό του Μ. Σταθάκη, στάθηκε στα παρακάτω: Γεννήθηκε το 1919 στον Ασωπό Λακωνίας. Στις 28 Οκτώβρη του 1940 που κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν τριτοετής στη σχολή Ευελπίδων. Τη μέρα εκείνη ορκίστηκε, όπως όλοι οι συμμαθητές του, Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Ο Αρίστος Καμαρινός, Ταγματάρχη του ΔΣΕ και συμμαχητής του Μ. Σταθάκη, γράφει γι' αυτόν στο βιβλίο του «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Πελοπόννησο»: «Διοικητής Λόχου του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στη περίοδο της Κατοχής. Μέλος του ΚΚΕ από το Φθινόπωρο του 1942. Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και τη "Συμφωνία της Βάρκιζας" καταδιώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση στη περίοδο της Κατοχής κι αναγκαστικά κατέφυγε στο Πάρνωνα μαζί με άλλους καταδιωκόμενους κι αποτέλεσαν τη μαγιά για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού στο Πάρνωνα.
Το Μάρτη του 1947 ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής του Αρχηγείου Μαινάλου (Αρκαδίας) και τον Απρίλη του 1948 τού ανατέθηκε η διοίκηση του Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας. Με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣ Ελλάδας ονομάστηκε αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ.
Στις 3/3/1949, ο ήρωας Μανώλης Σταθάκης αυτοκτόνησε με την τελευταία σφαίρα του περιστρόφου του, στην περιοχή του χωριού Καρυά Κορινθίας, όταν το τμήμα του, που είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, κυκλώθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ μαινόταν η χιονοθύελλα. Πριν αυτοκτονήσει, σκότωσε την ηρωίδα αντάρτισσα Γιαννούλα Γιαννακούρα -αδελφή του Πέρδικα- που ήταν βαριά τραυματισμένη και είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά της. Τον ικέτευε να τη σκοτώσει για να μην πέσει στα χέρια των μοναρχοφασιστών χωροφυλάκων.
Ο Μανώλης Σταθάκης είχε πάρει μέρος σ' όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο (Καλαβρύτων, Χαλανδρίτσας, Ζαχάρως, Πιάνας, Δημητσάνας, 2η μάχη Ζαχάρως κ.ά.) στις οποίες επέδειξε τις εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του στη διεύθυνση των μαχών σε κατοικημένους τόπους και στους ελιγμούς των τμημάτων του ΔΣ σύμφωνα με τους κανόνες της αντάρτικης τακτικής».

Ο λαός δεν είπε «σφάξε με αγά μ' να αγιάσω»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα γεγονότα που ακολούθησαν την εξόντωση του Γερμανού αξιωματικού, μετά τη μάχη στους Μολάους, ο Ν. Γόντικας είπε στην ομιλία του:
«Μια μέρα μετά τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ εδώ στη Γκαγκανιά Μολάων στις 28 Απρίλη 1944 εκδόθηκε ανακοίνωση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Ελλάδας σύμφωνα με την οποία: "Την 27/4/1944, κομουνιστική συμμορία παρά τους Μολάους, κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησεν ανάνδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί ετραυματίσθησαν. Ως αντίποινα θα εκτελεσθούν:
  • Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1/5/1944
  • Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα Γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς την Σπάρτην έξωθι των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλος άλλους 100 κομμουνιστάς".
Με βάση αυτήν τη διαταγή, η οποία ονόμαζε "Κομμουνιστική Συμμορία" το τμήμα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου που χτύπησε τη γερμανική φάλαγγα, μεταφέρθηκαν για να εκτελεσθούν την 1η Μάη στην Καισαριανή 200 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι έγκλειστοι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Στην πλειοψηφία τους ήταν κρατούμενοι από την Ακροναυπλία επί Μεταξά, ενώ υπήρχαν και κρατούμενοι από την Ανάφη, που επίσης είχε παραδώσει στους Γερμανούς η ελληνική κυβέρνηση.
Ανάλογες εκτελέσεις την Πρωτομαγιά του '44 έγιναν στη Σπάρτη, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα. Επίσης, οι ταγματασφαλίτες έκαψαν το πατρικό σπίτι του Μανώλη Σταθάκη στον Ασωπό. Η οικογένειά του για να γλιτώσει κατέφυγε στην Ελαφόνησο».
Ο Ν. Γόντικας έκανε ειδική αναφορά στους «απολογητές του συστήματος, τους συνεργάτες και απόγονους των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, που ρίχνουν τις ευθύνες για τα εγκλήματα των ναζί, για τα ολοκαυτώματα όπως των Καλαβρύτων, του Δίστομου κ.ά. στην αντίσταση του λαού, στην ένοπλη πάλη ενάντια στον κατακτητή».
Είπε, μεταξύ άλλων: «Γι' αυτούς ο λαός, το κίνημα, το ΚΚΕ έπρεπε να πουν "σφάξε με αγά μ' να αγιάσω". Δικαιολογούν τους ναζιστές, όταν ισχυρίζονται ότι η ένοπλη πάλη του λαού ενάντια στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους ισοδυναμεί με δολοφονία, ενώ οι αρχές κατοχής απλά "προχωρούν σε αντίποινα". Μα η πάλη του λαού με κάθε μέσο, με απεργίες, με συλλαλητήρια, με απελευθέρωση περιοχών, έσωσε ένα μεγάλο μέρος του λαού από την πείνα, ματαίωσε την επιστράτευση, τη μεταφορά εργατών στα γερμανικά εργοστάσια.
Όσο κλιμακωνόταν η ΕΑΜική αντίσταση και ο ένοπλος αγώνας του ΕΛΑΣ, τόσο μειωνόταν ο αριθμός των νεκρών από την πείνα, σε συνδυασμό με την οργάνωση της λαϊκής εξουσίας (συσσίτια κ.λπ.). Με τη δράση τους το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ καθήλωσαν στην Ελλάδα μια κρίσιμη δύναμη 8 με 10 μεραρχίες γερμανικών στρατευμάτων. Ανάλογες δυνάμεις καθηλώθηκαν και σε άλλες χώρες, που υπήρχε αντίσταση. Δυνάμεις σημαντικές που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ανατολικό μέτωπο.
Είναι μεγάλη, λοιπόν, η συμβολή της αντιφασιστικής πάλης των λαών, που μαζί με την πάλη των λαών της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού συνέβαλαν στη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού. Τέτοιες λογικές δικαιολογούν την αστική βία ακόμα και την βία των δοσίλογων και καταδικάζουν την ένοπλη λαϊκή πάλη ακόμα και ενάντια στον ξένο κατακτητή. Για αυτούς οι σφαγές αμάχων ακόμα και μωρών αποτελούν αντίδραση στη "βία του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ". Είναι για αυτούς νόμιμη η εκμετάλλευση και είναι παράνομη, ηθικά και πολιτικά καταδικαστέα η αντίσταση των εκμεταλλευμένων, ακόμα και η ένοπλη πάλη ενάντια στον κατακτητή.
Διαχρονικά στην κοινωνική εξέλιξη τέτοια λένε οι απολογητές του συστήματος, οι κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής. Τα ίδια λένε και σήμερα τα αστικά κόμματα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που αποδεικνύονται ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών».

Τιμάμε την ηρωική Ιστορία μας δυναμώνοντας το ΚΚΕ

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Ν. Γόντικας απηύθυνε και ένα ξεχωριστό κάλεσμα «σε κάθε τίμιο αξιωματικό, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες και η θέση τους είναι δίπλα στο λαό, στους αγώνες και στις ανάγκες του». Όπως είπε, «τους καλούμε να κοιτάξουν πίσω στην Ιστορία της πατρίδας μας και να διαβάσουν ένα κεφάλαιο που δεν γράφτηκε στα επίσημα βιβλία. Τους καλούμε να διαβάσουν για τους 1.100 αξιωματικούς του αστικού στρατού που προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ. Κάποιοι από αυτούς ήταν μέλη του ΚΚΕ ή εντάχτηκαν σε αυτό στην πορεία.
Είμαστε περήφανοι γιατί στο επιτελείο της ΙΙΙ Μεραρχίας και σε πολλά βασικά πόστα του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο είχαμε αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού που δεν πρόδωσαν το λαό, που στην κρίσιμη στιγμή διάλεξαν να είναι με το στρατόπεδο του φτωχόκοσμου, διάλεξαν να μην μπουν κάτω από τις διαταγές των Ελλήνων εκμεταλλευτών και των ξένων συμμάχων τους, διάλεξαν να πολεμήσουν κάτω από τη σημαία της τιμής, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της νέας κοινωνίας.
Αυτή τους την επιλογή την πλήρωσαν οι περισσότεροι με τη ζωή τους: Κώστας Μπασακίδης, Γιώργης Αρετάκης, Μανώλης Σταθάκης, Γιάννης Σαρρής (Σαρήγιαννης), Λεωνίδας Κωνστανταράκος, Θόδωρος Πρεκεζές, Κώστας Κανελλόπουλος, Γιώργος Κονταλώνης, Γιάννης Κασσάς, Γιάννης Μακρής, Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος και πολλοί άλλοι. Όλοι τους σχεδόν έπεσαν ηρωικά κατά τους ένοπλους αγώνες της εποχής».
«Τιμάμε τους νεκρούς μας, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για να ανταποκριθούμε στους στόχους που θέτουμε, για να δυναμώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού», ανέφερε κλείνοντας ο Ν. Γόντικας, «γιατί ΚΚΕ ισχυρό είναι δύναμη για το λαό. Βάζουμε ψηλά τον πήχη. Στις βουλευτικές εκλογές -όποτε και αν γίνουν- στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές του χρόνου δυναμώνουμε παντού και εδώ στη Λακωνία, σε όλη την Πελοπόννησο το ΚΚΕ».
Πηγή:902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου