Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

«Διοικητής ανύπαρκτου λόχου», σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων

Επεισοδιακή ήταν και χτες η αποδεικτική διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θεόδωρος Κατριβάνος για την αμφισβήτηση της αντιστασιακής δράσης του βουλευτή και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ ΕυάγγελουΓιαννόπουλου . «Αψιμαχίες» και «εκρήξεις» υπήρξαν αρκετές, τόσο από την πλευρά του μηνυτή (αυτές πλέον δεν είναι δυνατό να προκαλούν έκπληξη), όσο και από την πλευρά του κατηγορουμένου, για να μη συμπεριλάβουμε και τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος -όπως παραδέχτηκε- αναγκάστηκε πολλές φορές να υψώσει τον τόνο της φωνής του, αν και είναι υποχρεωμένος από τη θέση του να διευθύνει νηφάλια τη δίκη.

Τα αίματα «άναψαν» μόλις άρχισε να καταθέτει ως μάρτυρας ο αντιστασιακός Γιώργος Μανδίκος, συγγραφέας του βιβλίου «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», στο οποίο αναφέρονται τα περί «συμμετοχής του πρώην υπουργού την περίοδο της Κατοχής στα Ανεξάρτητα Ευζωνικά Τάγματα και όχι στην Εθνική Αντίσταση». «Το μετάλλιο που του απονεμήθηκε είναι υπό αμφισβήτηση», κατέθεσε ο μάρτυρας. «Ολα είναι νοθείες. Δεν υπήρξε αντιστασιακός ο κ. Γιαννόπουλος».

Γιαννόπουλος: «Στο πρώτο δικαστήριο είχαμε ζητήσει να κρατηθεί ο κ. Μανδίκος και την επόμενη μέρα δεν ήρθε. Θα τα βρούμε και τώρα γιατί ψεύδεται».

Κατριβάνος: «Στην πρώτη δίκη ο μηνυτής ήταν υπουργός και αλώνιζε. Εκανε ό,τι ήθελε».

Γιαν.: «Εγώ θυσίασα την υπουργία μου για να υπερασπιστώ τις δίκες. Ο ψευτοθόδωρος...».

Κατρ.: «Ξερνάει ό,τι θέλει γιατί έχει την ασυλία».

Μάρτυρας: «Ο κ. Γιαννόπουλος μπήκε στην Αντίσταση με την Απελευθέρωση. Πήγε στον ΕΛΑΣ για να σωθεί. Τακτοποίησε τους μάρτυρες σε διάφορες θέσεις για να έρθουν εδώ να βεβαιώσουν για τη δράση του. Εχει πλαστογραφήσει όλα τα έγγραφα».

Πρόεδρος: «Αυτά που λέτε είναι μεγάλη κουβέντα».

Μάρτ.: «Ντόρος για τη δράση του κ. Γιαννόπουλου έγινε όταν είδαμε το στρατιωτικό του φάκελο. Τότε ξυπνήσαμε όλοι. Μέχρι το 1994 είμαστε κολεγιά. Οσοι ασχοληθήκαμε μετά με τον κ. Γιαννόπουλο βρεθήκαμε κατηγορούμενοι».

Γιαν.: «Λέει καταφανώς ψέματα. Θα ζητήσω την κράτησή του. Είναι ψεύδορκος. Από πού βγάζετε ότι εγώ ήμουν στα Τάγματα Ασφαλείας»;

Μάρτ.: «Από τα έγγραφα».

Γιαν.: «Πού τα βρήκατε αυτά τα έγγραφα»;

Μάρτ.: «Μου ήρθε ανώνυμη επιστολή».

Γιαν.: «Γιατί δε λέτε την αλήθεια, ότι σας τα έδωσε ο Κεδίκογλου, που σας έδωσε και τα 10 εκατομμύρια για να βγάλετε το βιβλίο»;

Μάρτ.: «Σαν δεν ντρέπεσαι!».

Γιαν.: «Για να φανεί το βάθος της σκηνοθεσίας».

Μάρτ.: «Λέτε πού βρήκα τα 10 εκατομμύρια. Εσείς πού βρήκατε τα χρήματα και πήρατε σπίτι στο Κολωνάκι»;

Γιαν.: «Πουλήσαμε δυο σπίτια της συζύγου μου. Οταν ζήτησα πέρυσι την κράτησή του για ψευδορκία το έκοψε λάσπη».

Μάρτ.: «Η φράση "έμεινα στον ΕΛΑΣ παρά τη θέλησή μου" δε δείχνει αγωνιστή».

Επόμενος μάρτυρας, που εξετάστηκε, ήταν ο αντιστασιακός Αλέξης Ρόσιος (Υψηλάντης). Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «κανένας δεν παρουσιάστηκε στην ΠΟΑΕΑ να πει ποιον κάνετε επίτιμο πρόεδρο». Ο ίδιος στις αρχές του 1943 είχε διοριστεί καθηγητής σε γυμνάσιο, όπου έμεινε μόνο λίγες μέρες και ύστερα έφυγε αντάρτης στο βουνό.

Ι. Μαντζουράνης (συνήγορος Γιαννόπουλου): «Υποβάλατε αίτηση για να διοριστείτε»;

Μάρτ.: «Ναι».

Μαντζ.: «Ορκιστήκατε στον Χίτλερ»;

Κατριβάνος: «Ποιος τα λέει αυτά; Εμείς για τον όρκο των ταγματασφαλιτών λέμε. Κόφτο!».

Μαντζ.: «Τι θα πει "κόφτο"; Στο γιο σου αυτό, όχι σε μένα! Δεν έχει δικαίωμα κ. Πρόεδρε. Παρεμβαίνει για να αποπροσανατολίσει τον μάρτυρα».

Κατρ.: «Κόφτο, κύριε συνεργάτα και συγκατηγορούμενε του Κοσκωτά!».

Γιαν.: «Εσύ τίνος συνεργάτης είσαι τώρα»;

Κατρ.: «Οχι του Κοσκωτά».

Γιαν.; «Της Δεξιάς είσαι!».

Κατρ.: «Οχ, καημένε! Τι είναι τώρα η Δεξιά και η Αριστερά;».

Το δικαστήριο δεν παρακολούθησε την τελευταία στιχομυθία των αντιδίκων. Μετά το πρώτο «κόφτο» και την αντίδραση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, διέκοψε τη διαδικασία και αποσύρθηκε. Μετά τη διακοπή ο Θ. Κατριβάνος ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο και η δίκη συνεχίστηκε. Ο μάρτυρας Α. Ρόσιος απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Αγγ. Συρίγος: «Εμμένετε σε προηγούμενη κατάθεσή σας ότι ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του στρατού και της Β' Μεραρχίας του ΕΛΑΣ του Βουνού»;

Μάρτ.: «Ναι. Μου το είπε ο Μελάς».

Κατρ.: «Ούτε ο Καρράς, ούτε ο Μελάς».

Συρ.: «Λέτε ότι το 1942-44 έκανε αυτή τη δουλιά. Βέβαια, ο Μελάς δεν τον ήξερε εκείνη την εποχή και ο Καρράς τον γνώρισε το Φλεβάρη του '44. Επιμένετε στη θέση σας ότι "δεν μπορούσε κάποιος να υπηρετεί και εδώ και εκεί"»;

Μάρτ.: «Επίσημα δεν μπορούσε. Παράνομα έκανε και τη δουλιά της οργάνωσης».

Ειρ. Βένιου: «Θα ήταν συμβατό να υπηρετεί κάποιος στο υπουργείο Στρατιωτικών και στον ΕΛΑΣ; Δεν υπήρχε ασύμβατο, έστω και συνειδησιακό, για τον ΕΛΑΣίτη»;

Μάρτ.: «Οχι».

Κατρ.: «Συνταιριαζόταν με την ιδιότητα του ΕΛΑΣίτη; Εσύ θα σκεπτόσουν να υπηρετήσεις στο στρατό του Μπάκου»;

Γιαν.: «Δεν υπήρχε στρατός τότε».

Κατρ.: «Στις υπηρεσίες του Μπάκου. Εξετελέσθη ο Μπάκος γι' αυτό το λόγο»;

Μάρτ.: «Ναι».

Κατρ.: «Είδατε τα τρία στρατολογικά μητρώα του κ. Γιαννόπουλου»;

Μάρτ.: «Δεν είμαι στρατολόγος. Δε με ενδιαφέρει. Εγώ δεν ψάχνω ψύλλους στ' άχυρα και εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ταγματασφαλίτη θα λογοδοτήσουν!».

Κατρ.: «Εγώ δεν τον χαρακτήρισα έτσι. Είπα ότι δεν ήταν στην Αντίσταση».

Γιαν.: «Να βγάλει το χέρι από την τσέπη και μετά να μιλά στο στρατηγό!».

Κατρ.: «Εχει μια μικρή αναπηρία κ. Πρόεδρε το αριστερό μου χέρι».

Γιαν.: «Θέλει να κάνει το λεβέντη και τον καραμπουζουκλή!».

Κατρ.: «Δε χορεύω, κύριε...» (γυρίζοντας προς το μάρτυρα): «Ο κ. Γιαννόπουλος λέει ότι το 1942 ήταν διοικητής λόχου. Υπήρχαν λόχοι στην Αθήνα τότε»;

Μάρτ.: «Ούτε στο βουνό δεν υπήρχαν. Το '43 άρχισαν να γίνονται και μάλιστα στον ΕΛΑΣ του βουνού».

Ακολούθως, κατέθεσε ο μάρτυρας Αθαν. Τζούμας ότι το κέντρο που διηύθυνε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος στο Περιστέρι μετά την απελευθέρωση «δεν ήταν κακόφημο» και ότι «τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν όλοι».

Κατρ.: «Ηταν γνωστός στην αστυνομία τότε»;

Μάρτ.: «Ηταν πολύ γνωστός. Προφανώς η Ασφάλεια δεν ήξερε την προηγούμενη δράση του».

Ως μάρτυρες κατέθεσαν, επίσης, οι:

Χαρ. Παπαγυαλιάς: «Οχι μόνο δεν ξέρω αξιωματικούς του στρατού να υπηρέτησαν στα Τάγματα Ασφαλείας, αλλά και σε πολιτική υπηρεσία να ήσουν, αυτό ήταν αντίθετο με τον ΕΛΑΣ. Αυτοί που υπηρέτησαν ήταν πιστά όργανα των κατοχικών κυβερνήσεων. Πιστεύω ότι ο Νέστορας (Σπ. Κωτσάκης) πιέστηκε για να δώσει το πιστοποιητικό στον κ. Γιαννόπουλο».

Φώτιος Τσέκερης, γεν. γραμματέας της ΠΕΑΕΑ: «Εμείς αμφιβάλουμε για τη γνησιότητα του εγγράφου αυτού. Η βεβαίωση του Κωτσάκη είναι παράτυπη γιατί δεν είναι σε χαρτί του νόμου 105, δεν υπογράφεται και από τον γεν. γραμματέα όπως ορίζει το καταστατικό και στο βιβλίο εξερχομένων εγγράφων δεν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός μητρώου. Επειτα, ο Κωτσάκης δε γνώριζε τον κ. Γιαννόπουλο. Λέει αυτά που ο ίδιος του είπε. Υπάρχει ένα ερωτηματικό αν το δακτυλογραφημένο αυτό κείμενο το έγραψε ο Κωτσάκης. Δεν υπήρχε το 1942 λόχος Μελισσίων του ΕΛΑΣ. Στα Μελίσσια ήταν ζήτημα να υπήρχαν τρεις ΕΛΑΣίτες. Πώς να κάνεις λόχο;».

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα, λόγω της διήμερης (σήμερα και αύριο) απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου